ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΞΥΝΟΜΗΖΗΘΡΑ ΚΡΗΤΗΣ

CheeseNet - Greek cheese recipe photo

Υλικά

Χωριάτικο φύλλο
1 κιλό αλεύρι σκληρό
15 γρ. Αλάτι ψιλό
200 ml Ελαιόλαδο
350 ml Νερό
50 ml Τσίπουρο
10 ml Ξύδι
Φάρσα (γέμιση) τυρόπιτας
200 ml Γάλα φρέσκο
20 γρ. Βούτυρο
15 γρ. Σιμιγδάλι χονδρό - 20 γρ. Κορν φλάουερ
600 γρ. ξυνομυζήθρα Κρήτης
150 γρ. Αυγά
Πιπέρι άσπρο
Αλάτι ανάλογα

Τρόπος παρασκευής

Τοποθετούμε όλα τα υλικά του φύλλου μέσα στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το γάντζο μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Βράζουμε το γάλα με το βούτυρο. Μόλις βράσει προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με μία κουτάλα τεφλόν μέχρι να πάρει μία βράση. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και κρυώνουμε ελαφρώς το μίγμα. Στη συνέχεια τοποθετούμε το μίγμα στον κάδο του μίξερ με το φτερό και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, χτυπώντας μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση του μίγματος.

Ανοίγουμε το φύλλο σε πάχος 3χιλ. περίπου, αλείφουμε με αυγό όλη την επιφάνεια του φύλλου, γεμίζουμε με τη φάρσα το φύλλο και τυλίγουμε σε μακρόστενη τυρόπιτα. Τέλος αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζοντας με σουσάμι. Ψήνουμε στους 180oCγια 30 λεπτά.

Σημείωση
Στη γέμιση της τυρόπιτας προσθέτουμε το πιπέρι και το αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η ξυνομυζήθρα μας.
Εκτυπώστε αυτή τη σελίδα | επιστροφή